Storitve

Prvi pregled

Prvi pregled v ordinaciji je namenjen spoznavanju vaših težav v ustni votlini in vzpostavitvi zaupanja. Z vami se pogovorimo o vaših željah ter se seznanimo z vašim splošnim zdravstvenim stanjem. Na podlagi strokovnega pregleda ter rentgenskih posnetkov skupaj določimo načrt zdravljenja in stroške, ki so povezani z njim.

Ustna higiena

Ne glede na to, kako dobro si čistimo zobe, vedno obstajajo mesta, katera so težko dostopna z navadnimi ščetkami. Tam se lahko razvije karies ali parodontalna bolezen. Zobne ščetke tudi niso kos trdim zobnim oblogam, ki se naberejo na zobeh, zaradi različnih dejavnikov, kot so pitje kave, kajenje..itd. Edini način, da preprečite zgoraj navedene nevarnosti, je profesionalno čiščenje zobnih oblog. V ordinaciji izvajamo odstranjevanje trdih zobnih oblog z ultrazvočnim odstranjevalcem zobnega kamna. V kolikor je potrebno, s peskalnikom odstranimo fini zobni kamen. Na koncu pa izvedemo tudi poliranje s pasto. Ne glede na težave, predlagamo čiščenje zobnih oblog vsem pacientom dvakrat na leto. Kajti s preventivno oskrbo lahko zaustavimo marsikatero težavo ali odkrijemo težave v zgodnji fazi, ko je zdravljenje še uspešno.

Zalivke

Srebrne amalgamske zalivke se v zadnjih letih skorajda ne uporabljajo več, kajti zamenjale so jih zalivke iz kompozitnih materialov, ki se vežejo na zobno strukturo, poleg tega pa so tudi bolj estetske. Prednost kompozitnih zalivk je, da posnamejo barvo zoba, poleg tega se pri kompozitnih zalivkah odstrani manj zobne substance, kot je bilo to potrebno pri amalgamskih zalivkah. Zalivke so lahko eno, dvo ali troploskovne, odvisno od količine odstranjenega obolelega tkiva. Menjavo amalgamskih zalivk s kompozitnimi delamo z uporabo gumijaste opne oz. koferdama, ki fizično loči zobe od ostale ustne votline in s tem preprečimo, da bi delčki amalgama zašli v usta.

Inlay, onlay, luske

Kadar gre za večjo količina kariesa na zobu oziroma je defekt na splošno večji in zalivke ne moremo izdelati v ordinaciji, se zalivko po predhodnem odtisu izdela v zobotehničnemu laboratoriju, kar omogoča natančnejšo izdelavo, kot tudi uporabo trajnejših materialov. Te zalivke imenujemo inlej ali onlej . Ko je inlej/onlej izdelan, se ga pri naslednjem obisku cementira.
Tretja storitev v estetskem zobozdravstvu, ki jo izvajamo, pa so luske. To so indirektne zalivke na vidnih površinah zob. Z luskami popravimo nepravilnost zob, bodisi gre za asimetrijo, zabarvane zobe, poškodovane ali okrušene. Pri
luskah naraven zob ostane vitalen, spremeni pa se mu barva, oblika in velikost. Luske se izdelujejo izključno iz  porcelana.

Fiksna protetika

Fiksna protetika pomeni, da so zobje v ustih stalno pritrjeni in jih ne snemamo.
Ko je večina zobne strukture uničena in posameznega zoba z zalivko ali inlejem /onlejem ne moremo obnoviti, uporabimo prevleke. Prevleka popolnoma obnovi zob, poleg tega zaščiti preostali del zoba pred propadanjem.
Prevleke so lahko kovinsko keramične ali polno keramične ( porcelanske). Odvisno od želja pacientov, vendar v večini primerov polno porcelanske uporabljamo na sprednjih zobeh, kovinsko porcelanske pa na zadnjih.

Snemna protetika

Zobne proteze se izdelujejo v zobnih laboratorijih na podlagi odtisa, ki ga vzame zobozdravnik. Gre za kompleksno storitev, ki zahteva več obiskov v ordinaciji. Od tipa proteze je odvisno, v kolikšnem času bo proteza izgotovljena. Delna ali totalna proteza nadomesti manko vaših zob. Alternativa protezam so zobni vsadki ( implantati).
Delna zobna proteza
Kadar mostiček ne pride v poštev, pacientu pa manjka nekaj zob, se stanje lahko reši z delno zobno protezo.
Totalna proteza
Kadar pacient izgubi vse zobe se izdela totalna ali popolna proteza. S popolno protezo se ponovno vzpostavi ravnovesje ustne votline. Zgornje totalne proteze so v splošnem zelo dobro sprejete s strani pacientov, vendar je za njeno prilagoditev potreben čas. Pomembno je tudi upoštevati, da je pri totalnih protezah pomembna skrbna higiena. Spodnja totalna proteza po večini ne doseže ustrezne stabilnosti in je bolj kot ne začasna rešitev. Alternativna rešitev pri brezzobi spodnji čeljusti je totalna spodnja proteza podprta z dvema implantatoma.

Koreninsko zdravljenje

Endodontija se ukvarja z zdravljenjem patoloških procesov v območju zobne pulpe ( živca). Vzrokov zakaj do tega pride, je več. Najpogostejši vzrok je karies, ki se razširi v globino zobnega živca, lahko pa je vzrok tudi udarec ali poka zoba, ki sega do zobnega živca. Zdravljenje zoba se izvede v fazah. Najprej je potrebno izvleči zobno pulpo in očistiti / razširiti kanale zobne korenine (pristop strojnega širjenja ter elektronski merilnik globine kanala). Naslednja faza je polnitev zobnih kanalov, kar prepreči vdor bakterij. Ko je zob pozdravljen, se na zobu izdela zalivka, inlej/onlej ali keramična krona. Odvisno od stanja zoba. Vsako polnitev preverimo z RTG posnetkom v ordinaciji.

Zobni vsadki - Implantati

Implantati oz. zobni vsadki so primerni za vse starostne skupine. Z zobnimi vsadki nadomestimo manjkajoči zob, zobe , idealni pa so za ljudi, ki niso zadovoljni s protezami, mostički. Zobni vsadki so majhni vijaki iz titana, katere se vstavi v čeljustno kost . Le ta nadomesti korenino zoba, katera manjka. Vstavitev zobnega vsadka se izvede po predhodnem zobozdravstvenem pregledu in analizi 3D - CBCT rentgenskega posnetka. V lokalni anesteziji se v kost vstavi implantat/-te in zašije rano. Po vstavitvi potrebuje telo 3-6 mesecev, da se implantat obraste s kostjo ( odvisno od položaja implantata). Ko se vraste, ga z manjšim posegom odkrijemo in nanj pritrdimo celitveni vijak. Slednje stanje pustimo teden ali dva, da se dlesen stabilizira, nato se naredi odtis na implantatu/ tih. Na podlagi le tega se v zobnem laboratoriju izdela zobna krona, katero v ordinaciji privijačimo ali cementiramo na zobni implantat. Zobni vsadki se lahko uporabijo tudi kot nosilci za več zob ali stabilizatorji proteze. Zagotavljajo dobro podporo pri žvečenju in s tem zmanjšujejo obremenitev ostalih zob. Poleg tega, pa tudi ohranjajo čeljustno kost.

Parodontalno zdravljenje

Parodontalna bolezen je bolezen obzobnih tkiv. Vzrok je dolgotrajno vnetje dlesni, ki povzročijo, da se med zobmi in dlesnijo naredijo obzobni žepki. Slednji se zaradi bakterij v njih vztrajno poglabljajo. Začetno zdravljenje obsega higiensko fazo (čiščenje zobnih oblog) ter luščenjem in glajenjem korenin (kiretiranje). Bolezen lahko zaustavimo le skupaj, s sodelovanjem pacienta. Pacienta poučimo o pravilnih tehnikah čiščenja, katero morajo dosledno izvajati. Potrebna je tudi redna kontrola pri zobozdravniku.

Puljenje zoba

Trudimo se, da ohranimo vsak zob in šele ko uporabimo vse možnosti, da bi zob rešili, se odločimo za ekstrakcijo. Pri vsaki ekstrakciji uporabimo lokalno anestezijo, tako da je poseg popolnoma neboleč. Skupaj z vami pred samim posegom tudi najdemo ustrezno rešitev za nadomestilo manjkajočega zoba.

Puljenje modrostnih zob

V kolikor modrostni zobje povzročajo težave, jih je potrebo odstraniti. Lahko gre za popolnoma enostavno ekstrakcijo, v kolikor pa je zob delno ali v celoti pokrit s kostjo, pa je potreben kirurški izkles. Okrevanje po izklesu je hitro.